Dünyanın En Hızlı Büyüyen Bitkisi

Bilimsel ismi Bambusoideae olan ve dünyanın en hızlı büyüyen bitkisi olarak nam salmış bitki Bambudur. Bazı yörelerde karşımıza hint kamışı, bambuseae ve olyreae diye adlandırılan bir bitkidir.  Yaklaşık 1300 bitki türleründen oluşan bir bitki ailesinden oluşmaktadır.

Bambuseae  türü bambular, büyümesi şekli bakımından bir ağaca benzemektedir. Bambuseae büyük çiçekli bir bambu türüdür. İşte bu bambu türü büyümekte sınır  tanımamaktadır, hatta 38 metre uzunluğuna ve 80 santimetre genişliğe ulaşabilirler.

Hatta bir günde bu bambular yaklaşık olarak 90 cm kadar uzamaktadır.

Dünyada genel olarak Bambular Muson ikliminin görüldüğü yerler ve Güney Afrika gibi nemli ve tropikal alanlarında yetişmektedir. Ayrıca Afrika’nın düzenli olarak yağmur alan bölgelerinde de yetiştiği görülmektedir. Bu bitkiler yüksek karbondioksit emili yaparlar yani havada bulunan kirli ve vücudumuz tarafından zararlı maddeyi yüksek miktarda emilim yaparak oksijene çevirmektedir. Ülkemize ve sanayilerin bulunduğu bölgelerde çok gerekli bir bitki türüdür çünkü fosil yakıtlar, sanayilerden atılan zararlı maddeler, otomobillerin egzozlarından atılan gazlar ve kış aylarında kömür ile evleri ısıtılması yüzünden yüksek seviye karbondioksit salımı meydana gelmektedir. Bu karbondioksit salımı çevremiz ve bizler için zararlı bir maddedir. Eğer Bambuların doğal yaşam alanı ülkemiz olsaydı daha temiz bir çevreye sahip olacaktık Fakat bu bitkilerin doğal yaşam alanı ülkemiz değildir.

İçindekiler

Bambunun Kullanım Alanları

  • Eski zamanlarda deniz araçlarının yapımında kullanılmıştır.
  • Eski zamanlarda su taşımak amacıyla su borusu olarak kullanılmıştır.
  • Müzik aletlerinin yapımında da kullanılan bir bitkidir.
  • Bahçe dekorasyonlarında popüler olan bambu yapımı bahçe mobilyalarının yapımında da kullanılmaktadır.

Bambu aşığı olan hayvanların başında Kırmızı Pandalar gelmektedir. Bu sevimli hayvanlar çoğu bambuları kemirmeyi ve onlarla oyunlar oynamayı sevmektedir.

Diğer ilginç bitkiler için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir