Östrojen Nedir? ve Östrojen İçeren Besinler

Hem kadınlarda hem de erkeklerde vücutta mevcut bulunan östrojen hormonu, kadınlarda erkeklere oranla daha yüksektir. Kadınların vücutlarının şekillenmesinde östrojen hormonu büyük bir paya sahiptir. Göğüslerin gelişiminde, leğen kemiğinin genişlemesinde, uyluk ve kalça bölgelerindeki vücut yağ oranlarının artmasında etken olan östrojen kadınlarda daha az tüylenme olmasını da sağlamaktadır.

Östrojen hormonunu ayrıca üreme organlarının işlevlerini düzenleyici etkiye sahiptir. Vücudun ne oranda östrojen hormonu salgılayacağı da beyinde bulunan hipotalamus aracılığıyla üretilen FHS ve LH hormonlarına bağlıdır.

Menopoza girmek üzere olan kadınlar ise östrojen hormonunun dalgalanmasına çok daha eğilimli haldedirler. Yüksek oranlardaki östrojen seviyesi uyuyamama ve kramp gibi rahatsızlıklara sebep olurken, düşük orandaki östrojen seviyesi osteoporoz, yorgunluk, depresyona sebep olabilmektedir. Yaşanan bu dalgalanmayla başa çıkılabilmesi için de östrojen hormonu içeren besinler tüketilmelidir.

Östrojen İçeren Tüm Gıdalar

Gıdalarda fitoöstrojen adındaki östrojen hormonu yerine geçebilen bir madde bulunmaktadır.

Keten tohumu içeriğinde lignan adında fitoöstrojenler bulunmaktadır. Genelde ekmeklerde, mısır gevreklerinde ve salatalarda emilimi arttırması için kullanılan keten tohumu ayrıca tokluk hissi vermesi ve sindirim sisteminin etkin halde çalışmasında da yardımcı olabilmektedir.

Soya sütünden yapılan tofu içeriğinde izoflavon adında fitoöstrojenler bulunmaktadır. Genelde çorbalarda kullanımı sağlanan tofu sert veya yumuşak hallerde bulunabilmektedir.

Susamda lignan adında fitoöstrojenler yer almaktadır. Çeşitli yemeklerin içeriğinde kullanılabilen susam salatalara ekilerek de tüketilebilir.

Kayısı, erik ve hurma gibi kurutulmuş meyveler de östrojen hormonu seviyesinin dengelenmesine yardımcı kaynaklardır. Bu gıdalar da fitoöstrojen içermektedir. Kurutulmuş meyveler çok fazla şeker içermesi nedeniyle fazla tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.

Bir diğer fitoöstrojen kaynağı olan nohut protein ve lif bakımından oldukça zengindir.

Bezelye de fitoöstrojen içermektedir. Ayrıca demir, magnezyum ve potasyum içeren bezelyede C vitamini ve lif seviyesi de yüksektir.

Bunların dışında sarımsak, soya fasulyesi, rezene, maydanoz, ahududu, brokoli, şeftali, çilek, soya yoğurdu ve adaçayı da fitoöstrojen içermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir