Farabi Kimdir?

Türkistan’da Farab bölgesinde doğan Farabi’nin asıl adı Ebu Nasr Muhammet’tir. Doğum yerinden dolayı Farabi adıyla anılır. İlköğretimini doğduğu yerde yapan Farabi yükseköğrenim görmek için Bağdat’a gitti. Zamanının ünlü bilginlerinden, bu arada bazı Hristiyan filozoflarından mantık ve dilbilgisi dersleri aldı. Elbette bunlardan önce be bunlarla birlikte Arapçayı da çok iyi öğrendi. Eski Yunan filozoflarını, bu arada Aristoteles’i inceledi. Zamanında yaygın bir ünlü olmayan Farabi, ölümünden sonra batıda Ortaçağ Hristiyan filozofların ilgisini çekti.

Farabi daha çok metafizik üzerinde çalıştı, felsefeyle İslam dini arasındaki ayrılıkları, uyuşmazlıkları çelişmeleri mantık güttü. Dini değişmez bir öz olarak aldı ve Aristoteles mantığının verilerini göz önünde tutarak, İslam dinine felsefi bir nitelik kazandırmağa çalıştı. Bu yüzden doğuda İslam felsefesinin kurucusu sayılır. Ona göre, dinle felsefe birbirinden ayrılamaz, felsefe dinin yardımcısıdır; din konuları dışında ve dine karşı bir felsefe olamaz.

Bağdat’ta karışıklıklar çıkması üzerine Şam’a giden Farabi, orada 80 yaşında öldü. Yüzden fazla eser yazan bilgin, kendinden sonra gelen İbni Sina ve İbni Rüşt gibi ünlü bilginleri büyük ölçüde etkilemiştir.

Farabi’nin Aristotelesçi Ortaçağ filozları üzerinde etkisi, İbni Rüşt’e duyulan ilgiden ileri gelmiştir. Batı kaynaklarında Latince bir adla(Alpharabius) anılan Farabi, kendinden önce ve sonra gelen İslam filozofları arasında batının en çok başvurduğu kaynaklardan biridir. Son zamanlarda, hemen bütün batı dillerinde, büyük Türk-İslam filozofu üstüne araştırmalar, incelemeler yayınlandı.

İçindekiler

Başlıca eserleri:

  • El-Medinetül Fazıla (Erdemli Toplum),
  • El-Maani el-Akl(Aklın Anlamları),
  • El-İhsa-ül-Ulum(Bilimlerin Sayımı),
  • Fasus-ül-Hikem(Hikmetlerin Özleri).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir