İlk Osmanlı Teşkilatçısı Alâettin Paşa

Osmanlı İmparatorluğunu Kur’an Osman Gazi‘nin Oğlu Alâettin Paşa hakkında derler ki, o küçük kardeşine;

Ben hikmet ve ilimle uğraşmak istiyorum. Devlet işlerine sen bak. Ben sana teşkilat kurmakta yardım ederim! Demiş.

Alâettin Paşa Osmanlı devlet teşkilatının ilk kurucularındandır. 1333 de doğdu.

Söylenenlere göre o, Osman Bey’in büyük oğludur. Siyasetten ve devlet idaresinden ziyade ilme ve düşünceye kıymet verirdi. Ağırbaşlı ve kamil bir insandı. Osman Bey öldükten sonra büyük bir feragat göstererek Beyliği kuvvetli bir kumandan olan küçük kardeşi Orhan Bey’e bıraktı. Sonra vezirlik yapmak suretiyle onun devlet işlerine yardım etti. Alâettin Paşa zamanın en bilgili adamı Çandarlı Kara Halil’e danışarak devleti tanzim vazifesini üstüne aldı. Kardeşi Orhan savaşlarla uğraşıyordu. Böylece Osmanlı Devleti’nin ilk sadrazamı oldu.

Alâettin Paşa devletin ilk çekirdek teşkilatının kurulmasına hizmet etti. Osmanlıların ilk ordusuna Adliye ve Emniyet teşkilatını kurmak suretiyle bir devletin ilk lüzumlu sağlam temellerini attı. İlk Osmanlı parasını bastırdı; zira Osman zamanında para basılmamıştı.

Alâettin Paşa ilme ve fazilete kıymet veren üstün vasıflı bir şahsiyet olduğu için daima örnek bir insan olarak anılmaya layıktır.

Alâettin Paşa içinde mevki hırsı olmadan küçük kardeşine yardım etti: böylece iki kardeş birbirini tamamlayarak Osmanlı İmparatorluğunun sağlam temellerini kurdular.

You May Also Like

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir