Gazi Ahmet Muhtar Paşa Kimdir?

Onun en büyük hizmeti Son Osmanlı-Rus harbinde Rus ordularını ağır darbeler indirmiş olmasıdır. Bu harpte gösterdiği yararlardan dolayı isminin başına konan Gazi unvanı kendisini daima şerefle andıracaktır.

Ahmet Muhtar Paşa cesur bir asker olduğu kadar yeniliği seven ve memlekette sosyal kurumların kurulmasını isteyen bir devlet adamıdır.

1839’da Bursa’da doğan Ahmet Muhtar Paşa Harbiye’den Kurmay Yüzbaşı olarak çıktı. Abdülaziz devrinde ki savaşlarıyla Yemen eyaletini Osmanlı İmparatorluğuna bağladığı için Mareşalliğe yükseldi. Sonra Bosna Hersek, Sırbistan ve Karadağ’da çıkan ayaklanmaları bastırmaya çalıştı.

Ruslar Kafkaslardan yurdumuzda saldırmaya kalkıştığı zaman karşılarında kahramanca savaşan Ahmet Muhtar Paşa’nın ordularını buldular. Zivin’de Ruslara büyük bir darbe indirdi. Kars ve Erzurum’u müdafaa için kanlı muharebeler yaptı. Bundan dolayı 2. Abdülhamid kendisine bir altın kılıç ile Gazi unvanı verdi.

23 yıl, Mısır’da iyi bir komiserlik yaptı, bu sırada İmparatorluğun menfaatlerini korudu; sonra İstanbul’a dönerek Ayan Reisliği yaptı ve sonra sadrazam oldu.

Gazi Ahmet Muhtar Paşa kimsesiz çocukların memlekete faydalı olmasını temin etmek için kurulan Darüşşafaka Okulu‘nun temelini atanlardan biridir. Bunlardan başka memleketin, şark saat ve yıl sisteminden kurtularak alafranga saatin ve Miladi yıl kullanmasına çalıştı. Takvim-i Islah için eserler yazdı.

Onun yalnız Sadrazamlığı başarılı geçmemiştir; o sırada Balkan bozgunu uğradık; fakat buna rağmen Gazi Ahmet Muhtar Paşa cesur bir asker ve olgun bir devlet adamıydı. 1918 yılında öldü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir